19 szept

Pálinkaverseny és egyéb újdonságok

A tavalyi évhez képest sok újdonságról számolhatunk be a Nádas Pálinkafőzde háza tájáról. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen van egy fontos dolog, amit érdemes lehet előtte megemlíteni. A 2014-es esztendőt követően munkánk gyümölcsét (vagy inkább pálinkáját) már több ízben érték dicséretek. Persze mondhatnánk “ízlések és pofonok”, nem könnyű objektív véleményt alkotni, kinek ez kinek az ízlik jobban. Van aki a hagyományos 50°-os pálinkákat kedveli, van aki a feltörekvő gyengébb 42-45°-os párlatok után nyúl szívesebben.

Az ízeket tekintve például a hagyományosabb ízek mellett (mint pl. egy szilva vagy körtepálinka) van aki kedveli az ínyencségeket, különlegességeket. Mi májusban mindkét típusból megmérettettük egy-egy párlatunkat a III. Almásfüzitői Pálinkaversenyen. Az esemény az Almásfüzitői Borbarátok és Kertbarátok Egyesületének köszönhetően jött létre 2015. május 15-én. Az eredményeket tekintve a Nádas Pálinkafőzde egy arany és egy ezüst érmet hozott haza Gyarmatra. A 2014-es őszibarack párlatunk ezüst, a 2014-es áfonya párlatunk pedig arany minősítést szerzett. Ezúton is köszönjük a részvételi lehetőség és gratulálunk a szervezésért! Reméljük 2016-ban ismét részt tudunk venni!

Áfonya arany
Barack ezüst
Pálinkafőzdénkben folyamatosan törekszünk arra, hogy minél jobb minőségű párlatokat tudjunk kuncsaftjainknak átnyújtani, és emellett további fejlesztéseket hajtunk végre, melyekkel korszerűsítjük magát az épületet is. A tavalyi őszi nagy roham után, pálinkaadó bevezetését követően a lepárló berendezés által termelt hőt több ízben igyekeztünk felhasználni. A hőelvezető rendszerbe hővisszanyerő beépítésével az épület fűtését javítottuk. Mivel azonban az épület többszintes, abba a problémába ütköztünk, hogy míg a felső szinten szaunázni lehetett, az alsó szinten különösebb fizikai tevékenység hiányában nem volt elég meleg. Ezt légterelőkkel sikerült kiküszöbölni.
A készülék által termelt hőt azonban nemcsak fűtésre, hanem előmelegítésre is használjuk. A kifőzésre váró cefre elsőként az épület raktárába kerül be, ahol téli időszakban is 10 fok feletti a hőmérséklet. A következő lépésben egy előmelegítő üstbe szivattyúzzuk át a cefrét. Amíg egy adag cefre kifő, a következő adag melegszik az üstben. Mindez azt a hőt használja fel, ami a kéményen át távozna el, ha nem hasznosítanánk.
Az idei nyár a tavalyinál több meleget és napsütést hozott, így jó pálinkákra számíthatunk. A cseresznye és meggypálinkák biztosan jó évet tudhatnak maguknak, de nem panaszkodhat majd a szilva sem. Gyarmat környékén a tavalyi gyenge szőlőtermésnél sokkal jobb az idei, köszönhetően a kevésbé nedves és csapadékos időjárásnak. Kedvez mindez a 2015-ös szőlő- és törkölypálinkáknak.
Természetesen mi továbbra is segítünk a cefrézésben, kérdés esetén forduljon hozzánk bátran! Ha pedig még nem főzette ki cefréjét, nem érdemes tovább várakoztatnia, hozza el hozzánk Gyarmatra a Nádas Pálinkafőzdébe! Várjuk hívását a +36 (30) 710-6313-as telefonszámon!