Pálinkaverseny és egyéb újdonságok

A tavalyi évhez képest sok újdonságról számolhatunk be a Nádas Pálinkafőzde háza tájáról. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen van egy fontos dolog, amit érdemes lehet előtte megemlíteni. A 2014-es esztendőt követően munkánk gyümölcsét (vagy inkább pálinkáját) már több ízben érték dicséretek. Persze mondhatnánk „ízlések és pofonok”, nem könnyű objektív véleményt alkotni, kinek ez kinek az ízlik jobban. Van aki a hagyományos 50°-os pálinkákat kedveli, van aki a feltörekvő gyengébb 42-45°-os párlatok után nyúl szívesebben.

Az ízeket tekintve például a hagyományosabb ízek mellett (mint pl. egy szilva vagy körtepálinka) van aki kedveli az ínyencségeket, különlegességeket. Mi májusban mindkét típusból megmérettettük egy-egy párlatunkat a III. Almásfüzitői Pálinkaversenyen. Az esemény az Almásfüzitői Borbarátok és Kertbarátok Egyesületének köszönhetően jött létre 2015. május 15-én. Az eredményeket tekintve a Nádas Pálinkafőzde egy arany és egy ezüst érmet hozott haza Gyarmatra. A 2014-es őszibarack párlatunk ezüst, a 2014-es áfonya párlatunk pedig arany minősítést szerzett. Ezúton is köszönjük a részvételi lehetőség és gratulálunk a szervezésért! Reméljük 2016-ban ismét részt tudunk venni!

Pálinkafőzdénkben folyamatosan törekszünk arra, hogy minél jobb minőségű párlatokat tudjunk kuncsaftjainknak átnyújtani, és emellett további fejlesztéseket hajtunk végre, melyekkel korszerűsítjük magát az épületet is. A tavalyi őszi nagy roham után, pálinkaadó bevezetését követően a lepárló berendezés által termelt hőt több ízben igyekeztünk felhasználni. A hőelvezető rendszerbe hővisszanyerő beépítésével az épület fűtését javítottuk. Mivel azonban az épület többszintes, abba a problémába ütköztünk, hogy míg a felső szinten szaunázni lehetett, az alsó szinten különösebb fizikai tevékenység hiányában nem volt elég meleg. Ezt légterelőkkel sikerült kiküszöbölni. A készülék által termelt hőt azonban nemcsak fűtésre, hanem előmelegítésre is használjuk. A kifőzésre váró cefre elsőként az épület raktárába kerül be, ahol téli időszakban is 10 fok feletti a hőmérséklet. A következő lépésben egy előmelegítő üstbe szivattyúzzuk át a cefrét. Amíg egy adag cefre kifő, a következő adag melegszik az üstben. Mindez azt a hőt használja fel, ami a kéményen át távozna el, ha nem hasznosítanánk. Az idei nyár a tavalyinál több meleget és napsütést hozott, így jó pálinkákra számíthatunk. A cseresznye és meggypálinkák biztosan jó évet tudhatnak maguknak, de nem panaszkodhat majd a szilva sem. Gyarmat környékén a tavalyi gyenge szőlőtermésnél sokkal jobb az idei, köszönhetően a kevésbé nedves és csapadékos időjárásnak. Kedvez mindez a 2015-ös szőlő- és törkölypálinkáknak. Természetesen mi továbbra is segítünk a cefrézésben, kérdés esetén forduljon hozzánk bátran! Ha pedig még nem főzette ki cefréjét, nem érdemes tovább várakoztatnia, hozza el hozzánk Gyarmatra a Nádas Pálinkafőzdébe! Várjuk hívását a +36 (30) 710-6313-as telefonszámon!