Pálinkafőzdénkről

A Nádas Pálinkafőzde az észak-dunántúli régió egyik legelegánsabb és legmodernebb pálinkafőzdéje.  Nádas Pálinkafőzde belül
Célunk, hogy a lehető legkiválóbb minőségben biztosítsuk ügyfeleink számára gyümölcscefréjük lepárlását, aromás és illatos pálinkákat állítsunk elő, hozzájárulva ezzel a magyar pálinkakultúra fejlődéséhez. Hozzátesszük, jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből és cefréből lehet lepárolni, a pálinka minőségét leginkább a cefre minősége adja.

Elsőként ismerje meg pálinkafőzdénk történetét!
Gyarmaton a 15. századtól foglalkoznak szőlőtermeléssel. A település feletti Újhegyen napjainkban is látható a szép, műemlék jellegű, vastag tömésfalú, nádtetős présházakból álló pincesor, melyeket a helybeliek „gunyhónak” neveznek.

Gyarmati présházsor

A 200 éves pincesor ma is hűen őrzi az 1812-ben központi rendelettel létesített szőlőhegy eredeti állapotát. Festői látványa és magasztos hangulata magával ragadó. Déli lejtője nemcsak a gyümölcsök és a szőlő érésének kedvez, hanem pazar kilátást biztosít a borászok és az idelátogatók számára. Ennek okán nem volt kétség, hogy a szőlőhegy déli lejtőjén alakítsuk ki pálinkfafőzdénket. A páratlan természeti adottság meghatározó volt az épület kialakításánál is, így ennek köszönhető az a meseszép panoráma, mely a pálinkafőzde első emeleti teraszáról nyílik, és mind a Ság, mind a Somló bazaltkúpjaival gyönyörködtet.

A Nádas Pálinkafőzde a présházsor közepén álló vén, romos állapotú gunyhó megmentésével jöhetett létre.Legfőbb célunk a hajdani borospince eredeti állapotának visszaállítása volt, mely többek között egy új, korhű nádtető létrehozásával valósult meg. Innét kapta pálinkafőzdénk a Nádas Pálinkafőzde elnevezést.

Pompás látványt nyújt az idelátogató turisták számára is, hiszen nemcsak a pincesornak, hanem a falunak is egyedülálló színfoltja, mely méltóképp hirdeti a nagy múltú pincesor értékeit.

Üzemünkben a legmodernebb Hagyó Spirit lepárló berendezést alkalmazzuk, mely lehetővé teszi, hogy aromákban gazdag párlat szülessék megőrizve a gyümölcs elsődleges illatanyagát. Ez köszönhető az egyutas lepárlási technológiának, mely nemcsak minőségbeli javulást eredményez, de gyors és hatékony lepárlást tesz lehetővé. A berendezésről elmondható, hogy magyar emberek Magyarországon végzett munkájával jöhetett létre, mely meghatározó szempont volt számunkra főzőkészülék kiválasztásánál.

A régi borospince újjáépítése mellett főzési eljárásunkkal is tisztelgünk a múlt előtt. Elődeinkhez híven hagyományos, fatüzelésű lepárlóval dolgozunk. A környezettudatosság jegyében, ötvözve a múlt értékeit a mai modern technológiával jövőbeli célunk, hogy a lepárló hőjét a komplexum fűtésére és a gyümölcscefre előmelegítésére hasznosítsuk. Bérfőzde udvar  

A pálinkafőzde udvarának középen egy öreg körtefa áll. Habár az építkezésnél gyakran útban volt és akadályozott bennünket, nem vágtuk ki sőt vigyáztunk rá, hiszen éppúgy, akárcsak az épületek, a múlt szellemiségét őrzi számunkra és mindösszesen két darab van már csak belőle az egész pincesoron.

A főzde épülete dupla széles telken terül el a rakodás megkönnyítése érdekében, mögötte pedig szőlő és gyümölcsös húzódik a domboldal déli lejtőjén. A Nádas Pálinkafőzde nem csupán egy átlagos főzde, hanem egy háromszintes pince és lepárló üzem. Az épület belseje minden részletében ízléses kialakítású, előkelőségét a mészkőborítás és a kovácsoltvas korlátok is emelik.

A létesítmény három szintből áll. Legalul egy hosszú, széles, egyetlen boltívvel ellátott pince található, mely fölött a középső szinten a lepárló helyiség, legfelül pedig egy pihenő- és teraszrész kapott helyet, mely bámulatos panorámát tár elénk, így sokaknak ez a létesítmény kedvenc része.

Ön se hagyja ki, hiszen Önnek is rendelkezésére áll az észak-dunántúli régió egyik legelegánsabb és legmodernebb bérfőzdéje, a Nádas Pálinkafőzde!

Főzesse nálunk pálinkáját!

Várjuk hívását a +36 (30) 710-6313-as telefonszámon!